torsdag 26 april 2012

Rea på vindsvåningar i Stockholm.

Nåja, det handlar bara om en prissänkning från 58 till 50 Mkr för en vindslägenhet till salu på Engelbrektsgatan på Östermalm i Stockholm. För denna nätta summa (49,8 Mkr  om man ska vara knusslig) får man en 450 kvadratmeter stor sjurummare med 4 meter i takhöjd och terasser i alla väderstreck. Åtminstone den dag bygget är klart, just nu är nämligen lägenheten bara en utrymd råvind med täckplast till tak. Vill du kontakta mäklaren med ett bud, klicka här.

tisdag 24 april 2012

Så här mycket har priserna på fritidshus i Stockholm ökat.

Enligt en genomgång som Mäklarstatistik gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån kostade de fritidshus som såldes mellan april 2011 och mars 2012  i genomsnitt 20 procent mer än de hus som såldes motsvarande period fem år tidigare. Mest steg priserna på Gotland, där fritidshuspriserna steg med 87 procent under mätperioden. Även i Blekinge, Västernorrland och Västmanland har priserna stigit mer än 50 procent. I Stockholms län stannade ökningen på i genomsnitt 18 %. Stockholmslistan toppas av Nynäshamn där priserna på fritidshus har ökat med hela 60%. Du kan läsa hela listan på di.se.

torsdag 19 april 2012

Dyr inträdesbiljett till bostadsmarknaden I Stockholm.

En genomsnittlig förstagångsköpare får nu betala ett sexsiffrigt belopp i kontantinsats för en liten bostadsrätt. Privata Affärer listar hur mycket pengar det rör sig om på olika orter i landet.
Med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på drygt 23 000 kr för bostadsrätter i riket som helhet innebär det 175 000 kr i krav på egenkapital för vår typlägenhet. Det är drygt åtta genomsnittliga månadslöner efter skatt, enligt SCB:s statistik. Inte oväntat ligger Stockholm i en klass för sig. Kontantinsatsen för 50 kvadratmeter innanför tullarna går loss på uppemot halvmiljonen. Motsvarande belopp är cirka 250 000 kr i Storstockholm. I samtliga storstadsregioner ligger inträdesbiljetten till bostadsmarknaden en bra bit över 100 000 kr.

onsdag 18 april 2012

Törs vi hoppas på lägre boräntor?!

Efter den kraftiga inbromsningen i svensk ekonomi mot slutet av förra året syns nu vissa ljusglimtar, enligt Riksbanken. Samtidigt är inflationen låg och väntas vara låg även under det närmaste året. För att understödja återhämtningen behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1,50 procent. Även reporäntebanan är oförändrad. Nu väntar vi bara på att det även ska synas på boräntorna.

tisdag 17 april 2012

Bostadsrätter i Stockholm upp med 1,8 %.

I mars steg de svenska bostadspriserna med i snitt 1,1 procent, enligt Valuegards samlade boprisindex HOX Sverige. Bostadsrättspriserna steg i snitt 1,7 procent medan villapriserna steg med 0,8 procent.

I Stockholm har bostadsrättspriserna stigit med 1,8 procent, i Göteborg och Malmö med 2,1 respektive 1,7 procent den senaste månaden. I de medelstora kommunerna utanför storstadsregionerna har bostadsrättspriserna stigit med i snitt 1,5 procent, enligt Valuegard.

”Antalet inrapporterade försäljningar är något lägre än i mars förra året. Störst är skillnaden för bostadsrätter med 13 procent färre inrapporterade försäljningar jämfört med 2011”, skriver Valuegard.

Villapriserna har den senaste månaden stigit med 0,1 procent i Stockholm. I Göteborg har villapriserna stigit med 1,7 procent, i Malmö med 0,9 procent. I de medelstora kommunerna har villapriserna stigit med i snitt 1,2 procent, enligt Valuegard.

söndag 15 april 2012

Positiv förväntning på Stockholms bostadsmarknad.

Enligt SBABs mäklarbarometer ökade priserna på bostadsrätter och småhus i Stor-Stockholm under första kvartalet. Under andra kvartalet räknar mäklarna med att bostadspriserna fortsätter att stiga. Försäljningstiden och budgivningen bedöms dock vara i stort sett oförändrade, vilket delvis kan bero på införandet av accepterat pris. Läs hela rapporten här.

torsdag 12 april 2012

Stockholms dyraste adresser.

Affärsvärlden har tagit fram adresserna som haft de dyraste utropsprisen i Stockholm mellan 2010 och fram till nyårsskiftet 2 april 2012. Allra mest kostar det att bo på Singelbacken på Djurgården. I övrigt är det innerstaden som gäller. Östermalm, Södermalm och Vasastan dominerar inte helt oväntat. Klicka här för hela listan.

Stigande småhuspriser i Stor-Stockholm.

Priserna på småhus var oförändrade på riksnivå under första kvartalet 2012, i jämförelse med fjärde kvartalet 2011. På årsbasis, första kvartalet 2012 jämfört med första kvartalet 2011, sjönk priserna med drygt 2 procent. 

I 9 av 21 län steg priserna mellan de två senaste kvartalen. Den största procentuella prisuppgången återfinns i Blekinge län med 6 procent. I storstadsregionerna Stor-Stockholm och Stor-Malmö steg huspriserna mellan 2 och 3 procent, medan priserna i Stor-Göteborg sjönk med 1 procent.

På årsbasis, första kvartalet 2012 jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, sjönk priserna i samtliga storstadsregioner mellan 1 och 5 procent.
Under årets första kvartal var medelpriset för en småhusfastighet i samtliga län över 1 miljon kronor, medan medelpriset för hela landet var drygt 2,1 miljoner kronor.

För närvarande råder kraftig eftersläpning för Fastighetsinskrivningen vid Lantmäteriet. Flertalet av de redovisade köpen under senaste tremånadersperioden avser därför månaderna januari – februari 2012. Eftersläpningen är som kraftigast i mars, men även för februari är eftersläpningen stor.

onsdag 11 april 2012

Lär känna din lokala bostadsmarknad.

Det skadar aldrig att vara lite påläst innan du träffar en fastighetsmäklare för att planera försäljningen av ditt hus eller din bostadsrätt. Internet är fullt med gratis information om allt från antalet bostäder till salu till slutpriser för enskilda bostäder i det område där du bor.
Den informationen kan du bland annat använda som vägledning inför vilket utgångspris du ska sätta. Klicka på länkarna för att få koll på din lokala bostadsmarknad.

Kommuner

Sälja bostad i Botkyrka Sälja bostad i Nykvarn Sälja bostad i Sundbyberg
Sälja bostad i Danderyd Sälja bostad i Nynäshamn Sälja bostad i Täby
Sälja bostad i Ekerö Sälja bostad i Österåker Sälja bostad i Tyresö
Sälja bostad i Haninge Sälja bostad i Salem Sälja bostad i Upplands Bro
Sälja bostad i Huddinge Sälja bostad i Sigtuna Sälja bostad i Upplands Väsby
Sälja bostad i Järfälla Sälja bostad i Södertälje Sälja bostad i Vallentuna
Sälja bostad i Lidingö Sälja bostad i Sollentuna Sälja bostad i Värmdö
Sälja bostad i Nacka Sälja bostad i Solna Sälja bostad i Vaxholm
Sälja bostad i Norrtälje Sälja bostad i Stockholm




Stadsdelar

Sälja bostad i Älvsjö Sälja bostad i Hägersten Sälja bostad i Norrmalm
Sälja bostad i Årsta Sälja bostad i Liljeholmen Sälja bostad i Vasastan
Sälja bostad i Bredäng Sälja bostad i Hässelby Sälja bostad i Skärholmen
Sälja bostad i Bromma Sälja bostad i Högalid Sälja bostad i Skarpknäck
Sälja bostad i Djurgården Sälja bostad i Katarina Sälja bostad i Spånga
Sälja bostad i Enskede Sälja bostad i Sofia Sälja bostad i Vällingby
Sälja bostad i Farsta Sälja bostad i Kista Sälja bostad i Vantör
Sälja bostad i Östermalm Sälja bostad i Kungsholmen Sälja bostad i Södermalm
Sälja bostad i Gamla Stan Sälja bostad i Maria


Rika betalar lägst boränta i Stockholm.

"Åt den som har, ska det vara givet." lyder ett gammalt talesätt och det gäller verkligen när det gäller boräntor. Det är några av Stockholms mest exklusiva områden som toppar listan över bäst genomsnittlig tremånadersränta, vanligtvis kallat rörlig ränta. SvD Näringslivs räntekarta har nu lockat 23000 personer att delta, vilket blir ett utmärkt underlag för en rad analyser kring bolån. Förutom Saltsjöbaden och Vasastan hamnar även Östermalm, Nacka och Kungsholmen högt upp på listan över Stockholms bästa genomsnittliga rörliga boränta.

tisdag 10 april 2012

Priset på fritidshus har fördubblats.

I Stockholms län har priset på fritidshus, precis som i resten av landet, fördubblats de senaste tio åren. I Uppsala och Sörmlands län ligger ökningen på 90 procent. I Västmanlands län har priserna ökat med närmare 115 procent. Snittpriset för fritidshus i hela riket låg på 20 700 kronor per kvadratmeter under 2011.

lördag 7 april 2012

Dyraste huset i Stockholm just nu.

För 49 miljoner jämnt (acceptpris) kan du bli ägare till en egen udde med tillhörande hus på Norra Djurgården. Huvudbyggnaden genomsyras av härligt ljus, vackra originaldetaljer och storslagen utsikt över vattnet. Entréplan med vardagsrum och öppen spis, matsal, bibliotek, kök och fantastisk veranda. Övre plan med tre sovrum och exklusivt badrum. Källare med ytterligare ett sovrum. Stor altan mot vattnet, två bryggor, sandstrand, stall med 4 boxar samt två carports. Villan är ursprungligen uppförd av arkitekten Ferdinand Boberg och har tidigare bebotts av både kronprins Gustaf VI Adolf och finansmannen Ivar Kreuger. Separat hus i gott skick med vardagsrum, kök, badrum och två bra sovrum. Eventuellt finns möjlighet att dela upp arrendet i två enheter. Unik möjlighet att förvärva ett lantligt drömställe utöver det vanliga, endast 10 min från stan.
 

torsdag 5 april 2012

Stockholmarna förutspår låg reporänta och fortsatt urbanisering.

Höghastighetsbredband, Energy Watch samt centraldammsugare i varje hem. Och en reporänta på mellan 2-3 procent. Det är framtiden för vårt boende. I alla fall när stockholmarna förutspår utvecklingen. 70-talsinspirerad inredning är dock ingen favorit i Stockholms-hemmen. Detta och mycket mer avslöjas i den helt nya Trendrapporten 2012 från Svensk Fastighetsförmedling.

Trendrapporten 2012 är en kartläggning där 4 846 svenskar gett sina egna prognoser kring bostadsmarknaden och sitt eget boende i framtiden. Rapporten är indelad i fem teman; boende, ekonomi, inredning, drömläget och teknik. I Trendrapporten 2012 har även experter inom varje område analyserat resultatet som är nedbrutet på tio olika län, däribland Stockholms län.
I Trendrapporten 2012 avslöjas bland annat att 9 av 10 stockholmare vill bo kvar i Sverige i framtiden. De anledningar som skulle kunna få stockholmarna att flytta utomlands är dock det kalla vädret vilket 26 procent svarat samt hälsomässiga fördelar med 16 procent. Dessutom kan 12 procent av stockholmarna också tänka sig att flytta från Sverige för kärlekens skull.

Låg reporänta och centraldammsugare i varje hem

När stockholmarna förutspår hur svenskarna kommer att bo i framtiden tror hela 80 procent på boende i lägenhet i storstad. Det är den överlägset högsta siffran i hela landet och kan exempelvis jämföras med riksgenomsnittet där bara 57 procent tror att svenskarna i framtiden kommer att bo i en lägenhet i storstad. 26 procent av stockholmarna tror att villaboende i storstadsregion kommer att vara dominerande medan 25 procent tror på villaboende i en mellanstor stad.
Även inom teknik har stockholmarna förutspått framtiden. 69 procent tror att höghastighetsbredband via fibernät blir standard i alla bostäder i framtiden. Individuell elmätning via så kallad Energy Watch samt centraldammsugare är två andra teknikprylar som stockholmarna tror kommer att finnas i varje hem. 45 respektive 37 procent har valt dessa alternativ.

Skillnaden mellan utropspris och slutpris har minskat kraftigt.

Sedan systemet med accepterat pris infördes i Stockholms innerstad i augusti förra året och gäller sedan årsskiftet i hela länet har skillnaden mellan utropspris och slutpris minskat dramatiskt. Nu startar de flesta budgivningar under utropspris. Statistik från mäklare visar att
58 procent av alla bostäder sunder första kvartalet i år såldes inom spannet plus, minus fem procent från utgångspriset. I snitt steg slutpriset med 3,79 procent. Det innebär att lockpriser, som tidigare var standard i branschen, i princip har försvunnit. Systemet med acceptpriser ställer högre krav på mäklarna, eftersom det krävs en mer grundläggande analys innan man drar i gång försäljningsprocessen. Mer information om hur acceptpriser fungerar få du här.

onsdag 4 april 2012

Enklare för privatpersoner hyra ut bostad med bostadsrätt eller äganderätt

Utredningen om att utveckla hyresrättens förutsättningar överlämnade torsdagen den 29 mars delbetänkandet Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt (SOU 2012:25). - Bostadsbristen kan inte byggas bort över en natt. Vi måste därför utnyttja de bostäder vi redan har på ett smartare sätt genom att skapa en tydlig och transparent andrahandsmarknad som fungerar för både den som hyr ut och den som hyr, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Regeringen hade den 8 december 2011 gett Utredningen om att utveckla hyresrättens förutsättningar i uppdrag att i ett delbetänkande senast till den 1 april 2012 redovisa vilka förändringar som kan uppmuntra privatpersoner att hyra ut sin bostad och andra eventuella förändringar som på kort sikt kan öka utbudet av hyresrätter samt underlaget för denna bedömning. För att uppmuntra privatpersoner att hyra ut bostäder med bostadsrätt respektive äganderätt föreslår utredningen: Rätt för varje bostadsrättshavare att själv besluta om uthyrning Friare hyressättning vid privatuthyrning och kort uppsägningstid för hyresgäst Säker dispositionsrätt av sin egen bostad Läs mer på regeringens webbplats och delbetänkandet Enklare för privatpersoner att hyra ut sin bostad med bostadsrätt eller äganderätt (SOU 2012:25).

tisdag 3 april 2012

Hjälp att förhandla din boränta.

Betalar du för mycket för dina bolån? SvD Näringsliv hakar på initiativet "Säg din ränta". Här kan du på postnummernivå kunna se hur stora skillnaderna på bolåneräntorna är i Sverige. Det ger dig bra underlag i förhandlingen med banken. Du kan själv bidra till bättre resultat och följa resultaten av granskningen i SvD Näringsliv.