torsdag 10 maj 2012

Stockholmarna drömmer om ett liv på landet.

Antalet stockholmare som vill bosätta sig på landet blir allt fler. Fler än var tionde mäklare i området ser en ökning av spekulanter som vill bo permanent i sitt fritidshus på sikt. Det framgår av senaste Mäklarforum där 171 mäklare ger sin bild av marknaden. Undersökningen visar även att en trädgård är viktigare för stockholmaren vid köp av fritidshus än i övriga landet. Endast indragen el/vatten samt närhet till bad är viktigare.

Mäklarforum är en kontinuerlig undersökning som vänder sig till samtliga mäklare på SkandiaMäklarnas 78 kontor runt om i landet. Syftet är att fånga upp trender på bostadsmarknaden, ge en bild av prisutvecklingen och kundernas attityder.

I Mäklarforum ställdes olika frågor om fritidshusmarknaden i vår. 13 procent av mäklarna i Stockholmsregionen ser en ökning av antalet spekulanter som vill bo permanent i sitt fritidshus på sikt.

– Längtan efter att bo ute på landet växer bland stockholmarna. Högre boende-kostnader gör också att allt färre har råd med två boenden och då kanske man väljer ett fritidshus som på sikt kan bli permanentbostad, säger Andreas Mühlich, Marknadschef på SkandiaMäklarna.

Närhet till bad och trädgård viktigt

Det praktiska hamnar i topp när stockholmarna ska köpa fritidshus. Indragen el och vatten är de viktigaste faktorerna. 39 procent av mäklarna i Stockholmsregionen säger att cykelavstånd till badplats är viktig för spekulanterna. I Norrland är siffran 11 procent. Även året-runt-standard spelar roll – 17 procent av spekulanterna vill ha det.

Topp 10 – viktigast när stockholmarna ska köpa fritidshus

    Indragen el 87 %
    Indraget vatten/avlopp 70 %
    Sjöutsikt 52 %
    Cykelavstånd till badplats 39 %
    Trädgård 30 %
    Öppen spis 26 %
    Båtplats 26 %
    Året-runt-standard 17 %
    Närhet till hemmet 13 %
    Avskildhet 9 %


Storstadsborna längtar mer efter en trädgård än i övriga landet. 30 procent av spekulanterna i Stockholmsregionen vill köpa ett fritidshus med gräsmatta och rabatter. Siffran för hela riket är 17 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar