tisdag 22 maj 2012

Det lönar sig att förhandla om bolån.

Då runt två tredjedelar av befolkningen äger sin bostad borde många vara intresserade av att jämföra sina boräntor konstaterar SBAB i en rapport.
Men det är långt ifrån alla som gör det. Knappt hälften av de tillfrågade jämförde räntor innan de valde var de skulle placera sitt bolån.
– Dessutom är det dem som kanske har mesta att vinna på att jämföra som är dåliga på det, säger Maria Malmqvist, privatekonom på SBAB Bank.
Bland de som är dåliga på att jämföra finns kvinnor och lågutbildade. De som är bäst på att jämföra är högutbildade, personer boende i Stockholm och män.
Fyra av fem av de som vågat förhandla om räntan har uppnått resultat med det.  Bäst har det gått för höginkomsttagare och personer i Stockholm.
I slutändan valde ändå drygt hälften att låna pengar hos sin befintliga bank. Endast 17 procent säger att de valde den bank som gav dem lägst ränta.
Att bankerna ställer krav på kunderna för att ge ett bra låneerbjudande framgår också av undersökningen. Dessa krav tar sig form i att kunderna tvingas bli helkunder eller åtminstone köpa fler tjänster. Framför allt drabbar detta yngre kunder. Läs hela artikeln här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar