måndag 21 maj 2012

Fastighetsmäklare upprörda över SVTs granskning.

Fastighetsmäklareförbundet FMF är upprörda över ett inslag i Rapport om att många fas- tighetsmäklare fuskar med sin redovisning av provisionerna till Skatteverket. Man hänvisade till en undersökning för några år sedan som Skatteverket gjort. Där vi-sade det sig att av 118 mäklare så hade 91 st inte redovisat rätt. Samtidigt intervjuades i inslaget en av Fastighetsmäklarförbundet medlemmar som menade att man borde skapa en ny lag som kräver att alla mäklare ska redovisa sina förmedlingar och skicka in kontrolluppgifter på dessa till Skatteverket. En representant från Skatteverket och ordförande i Fastighetsmäklarnämnden, Eva Westberg, intervjuades också. Båda tyckte att resultatet av denna några år gamla undersökning som Skatteverket genomförde inte var bra och välkomnade förslaget om en ny lag.

Fastighetsmäklarförbundets ordförande Pasha Sabouri menar att förslaget om en ny lag är bra men att Rapport-inslaget i SVT var alldeles för onyanserat och gav en förvanskad bild av en hel yrkeskår. I inslaget la man även in en stor skylt som löd: Tre av fyra fastighetsmäklare fuskade.

”– Det finns inte en möjlighet att tre av fyra mäklare i vårt land fuskar med redovisningen av provisionerna i sina förmedlingar. Det skulle innebära att nästan 5.000 av landets ca 6.500 mäklare är oärliga. Att hänvisa till en flera år gammal och begränsad undersökning som dessutom är inaktuell, med tanke på den skärpning som skett inom penningtvättslagen, är idag direkt missvisande”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar